For naturen. Svein Magnus Håvarstein
Ingen kunne visualisere Ryfylkenaturen og Ryfylkeluften som Svein Magnus Håvarstein.
Til miniutstillingen "For naturen" tar kunsthistoriker Arnhild Sunnanå utgangspunkt i Håvarsteins engasjement for å skape bevissthet rundt menneskenes holdninger og relasjoner til natur og dyreliv. Gjennom kunsten søkte Håvarstein vanligvis å formidle det han kalte et naturalistisk inntrykk av det han så, og slik se dypere inn i virkeligheten. Hans nære tilknytning til naturen åpnet opp for å se og sanse, reflektere og forestille seg. "Naturen kan synast idyllisk i første omgang. Men idyllen er langt på veg ein illusjon," forklarte Håvarstein i 1971.
“No kjem dei og tek deg Lars”, radering av Svein Magnus Håvarstein. Privat eie. Foto: Arnhild Sunnanå
Her finnes kobberplaten til bildet «No kjem dei og tek deg Lars» (1972), der alt blir speilvendt. I 1972 ble Stavanger utpekt til Norges oljehovedstad og begrepet miljøvern var ganske nytt. Rundt 1972 skjedde det også en markant endring i Håvarsteins kunstuttrykk. Utstillingen rommer også to tresnittplater, der sårene tilsammen skaper uttrykksfulle ansikt som forsterkes av sporene etter treets levde liv.
Selvportrett bearbeidet inn i tresnittplaten. Svein M. Håvarstein
Svein Magnus Håvarstein ble født i 1942 på Rennesøy. Etter utdannelsen ved Statens Kunstakademi i Oslo i årene 1962 til 1965, vendte han tilbake til Rennesøy. Her bosatte han seg og arbeidet som billedhugger og grafiker frem til sin død i 2013. Håvarstein debuterte på Vestlandsutstillingen allerede i 1963 og på Statens Høstutstilling i Oslo i 1968. Håvarsteins kunst er å finne i form av offentlige skulpturer flere steder i Norge. Lokalt på Rennesøy finner vi det monumentale kjeramikkrelieffet “Livet i havet” (1971) og bronseskulpturene "Rennesøybuen" (1975) i Vikevåg sentrum, "Mor og barn" skulpturgruppen utenfor Rennesøy Bo og Rehabiliteringssenter og "Folungen" (1984) på Rennesøy Skule. Håvarsteins grafikk og skulpturer er blant annet innkjøpt i samlingen til Nasjonalmuseet, Stavanger Kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri, Riksgalleriet, Bryne kunstforenings faste samling og Norsk Kulturråd. Bysten av bonde og stortingsrepresentant Lars Ramndal (1893-1971), fra Mosterøy, er blant Håvarstein verkene i Stavanger Kunstmuseums samling.
Håvarstein visning fysisk og digitalt
Svein Magnus Håvarsteins etterlatte gav i 2013 en større samling skisser/forarbeid, tegninger, grafikk og skulpturer fra kunstnerens arkiv til Rennesøy kommune. I 2021 er Håvarstein-samlingen registrert inn i Stavanger kommunes nye kunstdatabase, og de fleste orginalarbeider er gjort tilgjengelig for offentligheten via lenken: https://stavanger.nkdb.no
Fra september 202I presenterer miniutstillingen «For naturen» et utvalg fra Håvarstein-samlingen i foajeen i Innbyggertorget i Vikevåg. Stavanger kommune ønsker å tilrettelegge for at Svein Magnus Håvarsteins kunst kan fortsette å berike og skape undring også hos lokalbefolkningen, som en viktig del av Rennesøy sin identitet. Spesielt fint er det på denne måten å vise frem en lokal kunstner som i sin levetid oppnådde nasjonal anerkjennelse. Enkelte Håvarstein verk fra samlingen er også utlånt til en midlertidig utstilling i Utstein Kloster hotellets foaje fra juni 2020. Begge utstillingene er kuratert av Arnhild Sunnanå.
Kunst fra Håvarstein-samlingen formidles i tillegg fortsatt via lenken opprettet på initiativ av tidligere Rennesøy kommune, her spesielt rettet til barn og unge: https://www.levendegalleri.no/html/gallery.html
Miniutstillingen «For naturen» er støttet av Stavanger Kommune.
“Livet i havet” (1971), av S.M. Håvarstein. Kjeramikkrelieff (103x206 cm), på Rennesøy skule.