Foredrag

Sunnanå har et spekter foredrag innen ulike tema både fra Stavangers kunsthistorie samt nasjonale og internasjonale kunstnere. For spørsmål og booking, vennligst ta kontakt på e-mail: arnhild.sunnanaa@gmail.com / mobil: + 47 971 10 870. Her introduseres en liten smakebit.

 

Bill Viola - Livet etter døden

Min Bacheloroppgave omhandlet kunstneren Bill Viola (1951). Ett av foredragene jeg har utviklet i forbindelse med Violas kunst har jeg kalt for: Bill Viola - Livet etter døden.

Bill Viola,  Three Women,  (stillbilde fra video) ,  2008

Bill Viola, Three Women, (stillbilde fra video), 2008

Stavangers kunstdrømmer tar form

Denne forelesningen vil i hovedsak omhandle de første hundre årene av kunstforeningens historie basert på et dypdykk i Stavanger Kunstforenings gamle arkiv. Det blir en fortelling ledsaget av bilder, med fokus på kunst og kunstnere fra denne tidlige perioden. 
Les mer her.

Kong Haakon VII var tilstede da nybygget til Stavanger kunstforening på Madlaveien ble offisielt åpnet i 1925. Foto: John Kjølvik

Kong Haakon VII var tilstede da nybygget til Stavanger kunstforening på Madlaveien ble offisielt åpnet i 1925. Foto: John Kjølvik

Frida Hansen - kvinnerollen i endring

30. mai 1895 i Stavanger Avis: ”Fru Frida Hansen var igaar her i Byen paa Gjennemreise fra Paris til Kristiania. Vor By har Ære af denne Dame. Gid vi havde mange Damer med slig Energi og Dygtighed.” Sommeren 2015 – ble Frida Hansen hedret i sin hjemby ved den store separatutstillingen ”Art nouveau i Full blomst” med hennes kunstvev hentet inn fra Museer over hele Europa. Hun kunne fortsatt begeistre med sine kunstverk.

Melkeveien , Frida Hansen, 1898

Melkeveien, Frida Hansen, 1898

Olaf Lange - hva er det med Salammbôs dans?

Jeg har forsket på Olaf Langes (1875-1965) kunstnerskap og kunst siden 2014 og vil dele min kunnskap også via foredrag. Eksempel på et foredrag med fokus på ett av Langes verk i kontekst rundt år 1900, med tematikk relevant for i dag er: Hva er det med Salammbôs dans?

Hvem var Salammbô og hva er det Olaf Lange forsøker å fortelle oss med valgene han har gjort i denne fremstillingen? Les mer her.

Olaf Lange,  Salammbôs dans , 1904

Olaf Lange, Salammbôs dans, 1904

Stavanger Domkirke og Claudius Jacob Schive

Middelalderekspert, Norges fremste numismatiker, vitenskapsmann, ingeniør og kulturbygger Claudius Jacob Schive ankom Stavanger i 1840. Schive overtok da som Toldinspektør og fikk kontor i den nybygde rosa Tolboden på Strandkaien.

I 1843 gravde Claudius Jacob Schive fram ruiner etter det han mente var Olavskirken under Kleiva. Konservator Lexow viste til at det ikke fantes andre i Stavanger som kunne skrive om fornfunn på den måten som Schive – i en avisnotis om dette.

Kongsgård,  Kitty Kielland

Kongsgård, Kitty Kielland

Kitty Kiellands kamp for likestilling og hvordan dette kom til uttrykk i kunsten.

Kitty Kielland var en pioner på maleriets område, men få kjenner til henne som engasjert og frittalende samfunnsdebattant. Hun publiserte artikler, skjønnlitterære tekster og en rekke avisinnlegg om kunst, moral og kvinnesak. Med en forbausende aktualitet finner vi gjenklang fra Kiellands argumenter i dagens likestillingsdebatt. Frihet og sannhet var krav hun satte til kunsten så vel som til livet forøvrig.

Her er et utdrag fra et av brevene som broren Alexander skrev til sin søster Kitty: “ Jeg kan sige deg paa forhaand at du faar et Navn i Kvindesagen”.

Kitty Kielland , Hummerfiskere , 1884

Kitty Kielland, Hummerfiskere, 1884