Liv og landskap i evig endring, S.M. Håvarstein

Utstein kloster hotellets nye foajé er designet av arkitekt Camilla Sjo-Fasting og åpnet 19. juni 2020. Kurator Arnhild Sunnanå fikk veggen i venstre billedkant til disposisjon for Håvarstein utstillingen.

Utstein kloster hotellets nye foajé er designet av arkitekt Camilla Sjo-Fasting og åpnet 19. juni 2020. Kurator Arnhild Sunnanå fikk veggen i venstre billedkant til disposisjon for Håvarstein utstillingen.

På en av veggene i Utstein Kloster hotells foajè presenteres et utvalgt knippe av billedhugger og grafiker Svein Magnus Håvarsteins grafiske arbeid,  mens monteret med bysten av en ung kvinne peker mot Håvarsteins virke som skulptør.

Et unikt samarbeidsprosjekt

 Utstein kloster hotell har med denne utstillingen tilrettelagt for at Svein Magnus Håvarsteins kunst kan fortsette å berike og skape undring både hos lokalbefolkningen og tilreisende. Spesielt fint er det på denne måten å vise frem en lokal kunstner som i sin levetid oppnådde nasjonal anerkjennelse. Kunsthistoriker og kurator Arnhild Sunnanå, tok initiativ til denne utstillingen, som hun gav tittelen Liv og landskap i evig endring. En spesiell takk rettes til Stavanger Kommunes kulturavdeling og Innbyggertorget i Vikevåg for godt samarbeid. Gaven fra kunstneren Håvarsteins etterlatte til kommunen var utgangspunktet for at denne visningen ble realisert. I tillegg takkes Marit og Per Surnevik, Dagny Sunnanå Hausken og Jostein Eiane for generøst utlån av bilder.  Alle parter, både offentlig, privat og næring har på dette viset samarbeidet om en utstilling som forhåpentligvis mange får glede av i de kommende månedene.

Oppløysing eller overgang (1972), radering av S. M. Håvarstein. Foto: Jan Inge Haga

Oppløysing eller overgang (1972), radering av S. M. Håvarstein. Foto: Jan Inge Haga

Om utstillingen

 I utstilllingen Liv og landskap i evig endring har kuratoren valgt ut et knippe kunstverk som tar utgangspunkt i Håvarsteins nære dialog med sine omgivelser, naturen og alt liv, inkludert hans vare fremstillinger av menneskene vi møter i flere av hans arbeider. Motivene kretser om landskap og mennesker som på ett eller flere vis alltid er i endring. Håvarstein arbeidet med tidkrevende metoder og håndfaste materialer som gav motstand når skulpturer og grafiske verk skulle formes. I de utvalgte papirarbeidene finnes eksempler både på tresnitt, kobberstikk, litografi og tegning. Skulptur er valgt ut i fra hvem som sjelden vises frem på denne måten, og tilstedeværelsen er påtagelig.

Selvportrett, 1964, Sortkritt tegning av S. M. Håvarstein. Foto: Jan Inge Haga

Selvportrett, 1964, Sortkritt tegning av S. M. Håvarstein. Foto: Jan Inge Haga

Om kunstneren

Svein Magnus Håvarstein ble født i 1942 på Rennesøy. Etter utdannelsen ved Statens Kunstakademi i Oslo i årene 1962 til 1965, vendte han tilbake til Rennesøy. Der bosatte han seg og arbeidet som billedhugger og grafiker frem til sin død i 2013. Håvarstein debuterte på Vestlandsutstillingen allerede i 1963 og på Statens Høstutstilling i Oslo i 1968. Håvarsteins kunst er å finne i form av offentlige skulpturer flere steder i Norge og ikke minst i Stavanger. Håvarsteins grafikk og skulpturer er blant annet innkjøpt i samlingen til Nasjonalmuseet, Stavanger Kunstmuseum, Haugesund Billedgalleri, Riksgalleriet, Bryne kunstforenings faste samling og Norsk Kulturråd.

Håvarstein bodde på Sel på Rennesøy der han hadde sitt atelier, sin tegnestue, plassert på en fjellnibbe. Herfra kunne han se ned mot Dale og Mastrafjorden og utover mot havhorisonten. Mastravarden på Mosterøy og helt i nordvestre synsrand kunne han se til de karakteristiske fjelltoppene, Kneberfjell og Byrefjell, som beskytter Utstein Kloster mot vestaværet. Utsynet nådde også sørover mot Åmøy, Sokn, Bru og til byen, Stavanger




Om kuratoren

Arnhild Sunnanå (som er vokst opp på Mosterøy) har en master i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo, og en bachelor i kunst- og kulturvitenskap fra Universitetet i Stavanger. Hun har en tidligere bachelor i nyskaping/entreprenørskap fra Høgskolen i Stavanger. Sunnanå var ekstern kurator for Olaf Lange Makt og Mytologier utstillingen ved Stavanger Kunstmuseum i 2018-19. Hennes tidligere arbeidserfaring er fra økonomi og administrasjon, inkludert gründervirksomhet. Sunnanå har nylig fullført et engasjement i et forskningsteam som på oppdrag fra Norsk Kulturråd gjorde en kvalitativ undersøkelse av det visuelle kunstfeltet i Norge. Forskningsresultatene ble publisert 3. juni 2020 i boka “Kunst som deling, delingens kunst”(Fagbokforlaget). Sunnanå bor og arbeider i Stavanger som frilans kunsthistoriker, kritiker og kurator. www.arnhildsunnanaa.com


Arnhild Sunnanå