Kunstneren Odd Sama godt mottatt i San Francisco

Publisert i Stavanger Aftenblad, 19. februar, 2018.

Odd Sama fra Brusand fikk god respons og solgte sine tre skulpturer på kunstmessen Untitled Art i San Francisco i januar 2018. Sama har vært keramiker og kunstner i over 40 år og har stort sett holdt seg i Norge.

Odd Sama satte pris på å møte et annet publikum, mennesker som gjerne ville diskutere skulpturene med ham.

– De jeg har snakket med, har vært villige til å diskutere ting uten egentlig å røpe sitt standpunkt. De er åpne for å høre uten å komme med bastante synspunkt. Heller interessert og søkende, og det passer meg bra, fordi jeg håper at jeg også er slik.

Mange av samtalene har dreiet som miljø og klima, tema som

Sama har vært opptatt av i arbeidet med skulpturene; planetens tilstand, hvordan vi bruker den.

– Her har de forståelse for at vi ikke kan fortsette på denne måten. Flere har beklaget seg over Trump. I alt har jeg møtt mange fine folk her som er vel informert, og som også ønsker å gå mer i dybden når det gjelder kunst.

Inspirert av historien

Alle skulpturene er nye, spesielt laget for å vises i San Francisco, forteller Sama.

– Jeg tenkte på San Franciscos historie som startet med gullrushet i 1849. Byen startet fra ingenting, og gullet skapte en boom. Jordskjelvet i 1906 la byen i ruiner. Så førte oppfinnelsen av transistoren til endringer som har påvirket alle mennesker i dag. Etter hvert ble det utviklet så små transistorer at de fikk plass på mikrochipper. Men også her var gruvedrift viktig, datamaskinene vi har i dag er altså avhengig av sjeldne jordmetaller. Vi tar det vi trenger fra naturen og forbruker det. Skulpturen Fjellfitta kan antyde en kropp og kjønnsåpning, og en fjellformasjon med en gruveinngang.

Untitled-leder og kurator Omar López-Chahoud var invitert til Stavanger og Prosjektrom Normanns i mars 2017. Han ble interessert i Samas skulpturer som på samme tid var utstilt hos Rogaland Kunstsenter. Og Sama ble invitert til Untitled-utstillingen i San Francisco.

Natur mot kultur

Odd Sama på Untitled Art Fair, San Francisco, 2018

Odd Sama på Untitled Art Fair, San Francisco, 2018

– Hva med skulpturen kalt «Gudinnen som kommer opp av fjellet»?

– Hun kommer opp av fjellet og ser ganske gretten og morsk ut. Selve skulpturen har en fotavtrykk-grunnform som den står på. Det bør tale for seg selv. Men to-fotingen, den som her er kalt «Den som eter natur og driter kultur» hadde jeg med meg i flere år før det, fra omtrent 30 år tilbake. Det startet med at jeg leste at 1 liter bensin trenger cirka 10.000 liter luft til forbrenning. Størrelsesforholdet her gjorde inntrykk, og på den tiden tenkte jeg ikke på at oksygenet i lufta blir produsert av planter. En dag bemerket en kollega at jeg bodde så fint i naturen her på Brusand. Da var det straks noe som skurret for meg. Jeg bor ikke i naturen for alt rundt meg er kultur. Her er bare kultiverte jorder og plantet skog. Alt rundt her er menneske-assistert.

Tydelig - og tvetydig

– Men ikke det buldrende havet like her ute?

– Jo, vi fyller det opp med mikroplast, og forsurer det og tar opp fisken fra det. Vi endrer sammensetningen av liv som er i havet. De store fjøsene og drivhusene er som konsentrasjonsleirer for dyr og planter. Jeg må jo sette ting litt på spissen.

Samtidig som Sama er tydelig, har han sans for tvetydigheten.

– Jeg vil kanskje si at deler av europeisk kultur er pedantisk, pirkete og kroppsfiendtlig. Tvetydigheten inviterer til et klima for å diskutere ideer. Dersom vi bare pukker på vår idé, går det ikke godt. Da får vi bare harde fronter. Tvetydighet gjør at man ikke konkluderer med en gang, og blir nødt til å holde saken åpen i lengre tid, til grundigere undersøkelse. Å diskutere er bra.

Se artikkelen som pdf her.

Arnhild Sunnanå