Anmeldelse av RUTH ASAWA Citizen of the Universe ved Stavanger Kunstmuseum t.o.m. 22. januar 2023
Installasjonafoto fra RUTH ASAWA Citizen of the Universe ved Stavanger kunstmuseum
Foto: Arnhild Sunnanå
Hvordan oppleves det å fysisk bevege seg rundt i et mørkt rom fylt opp av underlige skulpturer som svever urørlig over og ved siden av deg? Skulpturene er laget av metalltråder og waiere, men på tross av det harde materialet fremstår skulpturene i myke organiske former. De fleste har finmaskede nettvegger i bølgende langstrakte vertikale skulpturkropper, og noen er konstruert som globe-formede kviststjerner. Installasjonen er lyssatt slik at oppbygningen og gjennomsiktigheten i metalltrådveggene synliggjøres, og skyggene som avspeiles på vegg og gulv tydeliggjør spillet i de livfulle formene. Skulpturene er sterkt til stede og det er også jeg – selv om jeg ikke forstår hvor jeg er. Fantasien løper, men det kjennes som et godt sted å være.
Fra Ruth Asawas unike skulpturunivers ved Stavanger kunstmuseum
Foto: Arnhild Sunnanå
Rominstallasjonen beskrevet over er blant høydepunktene i Europas første museumsutstilling med arbeid av amerikanske Ruth Asawa (1926-2013). Utstillingen «Ruth Asawa Citizen of the Universe» vises nå i Stavanger kunstmuseum etter debuten i Oxford Modern Art i England i sommer. Kuratorduoen Vibece Salthe ved Stavanger kunstmuseum og Emma Ridgway ved galleriet Modern Art Oxford har samarbeidet om denne mønstringen, men de har valgt helt forskjellig utstillingsdesign. Skulpturuniverset i det mørke innerste gallerirommet i Stavanger er derfor unikt.
Ruth Asawa
Ruth Asawa vokste opp på en gård i Norwalk, California med foreldre som var japanske immigranter. Familien var blant de 120.000 japanere som ble satt i interneringsleire etter Japans angrep på USA under 2. verdenskrig. I leiren fikk tenåringen Asawa tegneundervisning av profesjonelle kunstnere – og hun oppdaget frihetsfølelsen selve tegneaktiviteten representerte. Etter at Asawa slapp ut av leiren gikk hun tre år på kunstlærerstudium i Milwaukee, Wisconsin. Men hun ble diskriminert og fikk ikke fullføre lærerstudiet da japanere var uønsket i skolenes klasserom. Asawa valgte i stede kunststudier ved Black Mountain College, Nord Carolina, et kunstakademi der mange av lærerne var emigrerte kunstnere fra det krigsherjede Europa. Her ble Asawa inkludert inn i et miljø der både lærere og studenter var likestilt. Undervisningen baserte seg på læring gjennom erfaring, gjennom prøving og feiling og utforskning på tvers av kunstgenre. Det var her Asawa fikk ideen om å velge å se seg selv som en beboer i universet og ikke lenger identifisere seg som japaner eller amerikaner. Asawa gikk inn for både å være kunstner, i tillegg til å være mor til seks barn og engasjere seg i å løfte kunst, kreativ læring og naturbevissthet inn i skolen.
Grep for å nå barn og unge besøkende
Asawa er i dag mest kjent for sine vertikalt hengende, langstrakte og elegante skulpturer vevd av metalltråd ved hjelp av en spesiell løkketeknikk. Men i Ruth Asawa Citizen of the Universe utstillingen vises et bredere utvalg av hennes arbeider fra perioden 1945 til 1980. Dette inkluderer fotodokumentasjon fra kunstnerens liv og tegninger og skissearbeid fra studietiden. Kuratorduoen skriver blant annet at Asawas søkelys på kreativ læring var noe av bakgrunnen for at de i 2017 startet arbeidet med å få realisert denne utstillingen. Jeg har derfor valgt å undersøke nærmere hvilke grep Stavanger kunstmuseum har gjort spesielt med tanke på å nå barn og unge besøkende i lys av Asawas ambisjoner.
Se fullstendig publisert tekst hos periskop.no
https://periskop.no/stavanger-kunstmuseum-et-unikt-skulpturunivers/
Installasjonsfoto fra RUTH ASAWA Citizen of the Universe ved Stavanger kunstmuseum
Foto: Arnhild Sunnanå